Това стана ясно по време на извънредното заседание на МС в понеделник

Социалната мярка 60/40 ще бъде удължена до септември, а за някои отрасли и до края на годината. Това стана ясно на днешното правителствено заседание.

 

Като пример за удължаване беше даден сектор „Транспорт”, където заявления ще могат да се подават до декември. До момента по мярката са разплатени са 73 млн. лв.

 

По време на извънредното положение 89 000 души са останали без работа. Така към момента общо на пазара на труда са 290 хил. души.

„Удължаваме мярката 60/40 до септември, за да може всеки бизнес в затруднение да се рестартира с наша помощ”. Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на извънредното заседание на Министерския съвет в понеделник.

Социалният министър Деница Сачева поясни, че до момента по мярката са подадени 15 371 заявления за над 260 000 служители.

„За автобусния транспорт мярката ще достигне съотношение 80/20”, каза още Сачева.

 

Тя обяви и инициирането на нова мярка за намаляване на безработицата. Със 160 млн. лв. от Оперативна програма „Развитие на човешките развитие” ще се осигури работа срещу минимална работна заплата и осигуровки на част от незаетите.

Автор: nova.bg

Сподели: